Stormen Hans blæser gammel eternit op af fjorden

Brinken ud for Klosterengen. Foto: Ole Rosenørn de Lasson

Store stykker gamle asbestholdige eternitstykker er skyllet i land ved Limfjorden efter stormen Hans.

Til trods for en styrke på 29,9 m/s målt ved Hirtshals i Hjørring Kommune, skriver Stormen Hans sig ikke ind i dansk orkanhistorie.

Imidlertid har blæsevejret været så kraftigt, at det har blæst gammelt eternit i fjordbunden ind til brinken langs Limfjorden.

- Man kan se en masse ny eternit er skyllet i land, som ikke har været der før, siger Ole Rosenørn de Lasson fra Borgerbevægelsen i Aalborg.

Gennem de seneste tre år har han fotodokumenteret asbestholdigt materiale rundt om på Klosterengen og langs Limfjordens kyst. Især på strækningen, hvor der er planer om at anlægge en motorvej over øen Egholm.

- Først fire dage efter at stormen havde hærget, var vandstanden faldet så tilstrækkeligt, at jeg kunne gå i vandkanten i området fra Svanholmgrøften og frem til rensningsanlægget, siger Ole Rosenørn de Lasson.

Masser af ny eternit
Her fandt Ole Rosenørn de Lasson ny eternit, på cirka 20 centimeter vand fra kysten og fem meter ud i vandet på strækningen.

- Det er blæst ind med stormen, og det må betyde, at der stadig ligger en masse ude i Limfjorden, pointerer han.
Ole Rosenørn forklarer, at stormen presser vand ind i fjorden og dermed hvirvler fjordbunden op, som trækker gamle asbestholdige eternitstykker ind til kysten.

Han kalder det dybt foruroligende med de nye mængder eternit i forhold til planer om at anlægge en motorvej gennem klosterengen og over øen Egholm, hvor der allerede er dokumenteret masser af asbestholdigt materiale.

Tæt på friluftsbad
- Det giver voldsomme ubehagelige associationer om, hvordan tilstanden er i fjorden, og hvor meget asbest, der allerede er frigivet og opløst med tanke på, at Aalborg Friluftsbad ligger få hundrede meter derfra.

- Jeg tør slet ikke tænke tanken om, hvad der sker, hvis gravemaskinerne sætter skovlene i fjordbunden, siger Ole Rosenørn de Lasson og refererer til, at planen er, at der skal fjernes 1 mio. kubikmeter havbund, hvor man regner med at tabe ca de 20 procent.

Ikke et ord om asbest

Også formand for Borgerbevægelsen finder fundet bekymrende.

- I seneste miljøkonsekvensrapport for planerne om Egholmmotorvejen nævner myndighederne ikke et ord om asbest.

- Det er bekymrende, at almindelige borgere kan gå direkte ud og dokumentere, at der findes asbestholdigt materiale, uden at myndighederne vil anerkende, at det findes, siger Louise Faber.

- Asbest skyller ind på brinken. Det beviser, at der er eternit på bunden af fjorden, og som storme flytter rundt på.

- Effekten er, at farlige asbestfibre fra fjordbunden bliver hvirvlet op og kan blive ført med strømmen mod blandt andet Aalborg Friluftsbad og tørre ud på brinkerne.

- Det er slemt nok, at det er der. Derfor er der ingen grund til at gøre det værre ved at grave i det, fastslår hun.

Previous
Previous

Støjplagede borgere er retsløse med nuværende planlov

Next
Next

Se filmen: De skjulte konsekvenser. Egholmmotorvejen om Asbest