Borgerbevægelsen stævner transportministeren

Borgerbevægelsen indleder den længe ventede retssag mod transportministeren med en stævning af 15.04.2025.
Her på siden kan du følge med i sagen.

PRESSEMEDDELELSE · 25.04.2025

Domstol skal vurdere Egholmmotorvejens lovlighed

Borgerbevægelsen mod en motorvej i Egholmlinjen har nu anlagt den retssag, som skal få domstolene til at tage stilling til, om loven om anlæggelse af motorvejen ‘3. Limfjordsforbindelse’ i Egholmlinjen er lovlig. 

Borgerbevægelsens bestyrelse, stævningen underskrives.

Loven blev vedtaget 14. maj 2024 og trådte i kraft den 1. juli 2024. Aktuelt er Vejdirektoratet og Statens kommissarius i gang med at forberede byggeriet og ekspropriere de ejendomme, der berøres af linjeføringen. 

Borgerbevægelsen blev stiftet i 2011 i anledning af den første høring, som Vejdirektoratet iværksatte vedrørende de på daværende tre mulige linjeføringer for en 3. Limfjordsforbindelse. Foreningen har i alle årene været imod de vestlige linjeføringer, herunder linjeføringen over Egholm, men ikke mod eksempelvis udbygningen af E45 ved den eksisterende tunnel. I mere end 13 år har foreningen bidraget til flere uofficielle Danmarksrekorder i høringssvar for at opnå en anden og mere skånsom linjeføring. 

Foreningen har i sine høringssvar vedvarende påpeget fejl og mangler både i forhold til processen og miljøvurderingerne. Kritikken har angået støjberegninger, oversete asbestdeponier, krænkelse af EU’s beskyttelse af Natura 2000-området, der omfatter dele af Egholm og vandet omkring, linjeføringens Bilag IV-arter, risici for de drikkevandsområder, der forsyner ca. 1/3-del af Aalborg bys borgere, samt fravalget af andre skånsomme alternativer. Men altså uden at beslutningstagerne har anerkendt fejl eller ændret beslutning. Tværtimod er kritikken flere gange affærdiget med henvisning til mængden af rapporter, der omtales som ”grundigere og mere omfattende end sædvanligt” o.l., eller med henvisning til, at ingen arter eller fugle, skal kunne hindre en motorvej. 

Formand, Else Marie Tolbøll, udtaler:

”Det har været som at slå i en dyne at prøve at påvirke den politiske beslutning, selvom vi synes, vi har mange gode og saglige argumenter. Når politikerne absolut vil gennemtrumfe en så voldsom beslutning – og af de fleste en uønsket beslutning – er det mindste, vi kan kræve, at lovgivningen er overholdt. Det tror vi ikke, den er. Derfor går vi til domstolene.” 

I stævningen fastholder foreningen sin årelange kritik, og anfører som modsvar, at mængden af rapporter kun vidner om, hvor vanskeligt det har været at opfylde kravene i EU’s miljøbeskyttelsesdirektiver netop for motorvejen i Egholmlinjen – og at EU’s regler om beskyttelse også gælder Transportministerens anlægslove. 

Louise Faber, der er foreningens advokat, udtaler:

”Det er eksempelvis først i 2022, altså meget sent i processen og først efter, at Miljøstyrelsen også rejser samme kritik som foreningen, at det anerkendes, at der skal laves en såkaldt habitatkonsekvensvurdering i forhold til Natura 2000-området på Egholm. Det er dertil først i 2023, at det anerkendes at fravigelsesproceduren for Bilag IV-arten ’odder’ skal anvendes.” 

Foreningen fastholder fortsat, at EU-reglernes minimumskrav ikke er opfyldt. Hverken i forhold til afviklingen af processen eller i forhold til miljøvurderingerne og pligten til at beskytte miljøet. Heller ikke i forhold til den nyeste vurdering vedrørende ’odder’, idet det ikke er undersøgt, om der er andre brugbare alternativer, der ikke påvirker odderens levested. Og det er netop det, retssagen kommer til at handle om. 

I den 128 sider lange stævning påpeges en lang række fejl. Fejlene spænder fra for korte høringsfrister i ferieperioder, over helt manglende høring af berørte myndigheder og andre stater, til Transportministerens utidige indblanding i den proces, der for at sikre, at miljøvurderingerne er fuldstændige i henhold til loven, ikke blot skal påbegyndes, men også afsluttes af Vejdirektoratet. Det seneste eksempel, foreningen har på Transportministerens utidige indblanding, er, at ministeren fremsætter lovforslaget til vedtagelse, inden Vejdirektoratet afslutter sin proces. Konsekvensen heraf bliver, at de sidste ændringer af projektet, som Miljøstyrelsen påpeger er nødvendige, ikke fremgår af lovens bemærkninger, således som det kræves.

PRESSE

Download pressemeddelse

Kontakt vedrørende retssagen: 

Foreningens formand, Else Marie Tolbøll, 
Tlf. 22 31 41 52
Mail: elsemarietolboell@gmail.com

Foreningens advokat, Louise Faber 
Tlf. 22 79 95 35 
Mail: lf@lysholtfaber.dk

Læs stævningen

STØT VORES INDSAMLING

·

STØT VORES INDSAMLING ·

MobilePay

927767

Bankoverførsel

9070 1632235360