Politisk uvilje truer drikkevandet med motorvejsplaner i Aalborg

Drikkevand i Aalborg er truet af et stærkt politisk ønske om at anlægge en motorvej gennem to vitale grundvandsparker, siger pensioneret projektleder i Drastrup Pilotprojekt og landskabsarkitekt i Aalborg Kommune Gitte Ramhøj. Foto fra filmen.

En bekymrende udvikling truer rent drikkevand i grundvandsparker til vandværker på grund af planer om en motorvej over Egholm.

Området omkring de sårbare boringsnære beskyttelsesområder ved Drastrup og Lindholm-Hvorup vandværker er truet af et stærkt politisk ønske om at anlægge en motorvej gennem to vitale grundvandsparker, siger pensioneret projektleder i Drastrup Pilotprojekt og landskabsarkitekt i Aalborg Kommune Gitte Ramhøj.

- De to områder er en essentielle kilder til rent drikkevand og forsyner tilsammen mere end 1/3-del af borgerne i Aalborg, siger Gitte Ramhøj og forklarer, at de to vandværk er nøglevandværk, og derfor helt afgørende kilder til at forsyne borgere og lokalsamfund med rent drikkevand.

Gennem de seneste 30 år har blandt andet Aalborg Kommune haft rent drikkevand i de to grundvandsparker til vandværkerne i Drastrup og Lindholm-Hvorup som særligt indsatsområde.

- Der findes ingen alternativer, og det kan blive meget dyrt for vandforbrugerne, at Aalborg Kommune skal opspore og rense forurenet grundvand fra anlæg og drift fra en motorvej, hvis det overhovedet er muligt, siger Gitte Ramhøj.

Hun finder det helt afgørende, at beslutningstagere handler med omtanke og indsigt for at bevare disse uvurderlige ressourcer og sikre rent drikkevand for fremtidige generationer.

- Den rene vandforsyning i Aalborg er helt afhængige af, at der er ansvarlige politikere, der træffer ansvarlige beslutninger for at beskytte områderne for fremtiden, siger Gitte Ramhøj.

Politisk uvilje

Imidlertid er drikkevandet truet af det politiske pres på anlæg af en motorvejstracé gennem to grundvandsparker, der ser stort på, at anlægget vil udgøre en alvorlig risiko for en varig og uoprettelig forurening af grundvandet, mener Borgerbevægelsen.

- Det fremgår sort på hvidt af den seneste Miljøkonsekvensvurdering fra 2021, og desværre er den aktuelle situation, at det politiske ønske om at fremme motorvejsprojektet sker på trods af konsekvenserne for drikkevandet for byens borgere, pointerer formand for Borgerbevægelsen, advokat Louise Faber.

Både Borgerbevægelsen og Gitte Ramhøj har indgivet adskillige høringssvar for at sikre, at drikkevandet i Aalborg bliver beskyttet mod anlæg af en motorvej. Det står imidlertid i kontrast til Aalborg Kommunes høringssvar fra april 2021, mener de.

I Høringssvaret anfører Aalborg Kommune blandt andet, at linjeføringen er afvejet af hensynet til drikkevandsboringerne i Drastrup, og at Aalborg Kommune har fokus på afkørselsanlægget ved Ny Nibevej for at sikre, at grundvandsinteresserne beskyttes bedst muligt.

- Det er helt utilstrækkeligt at skrive, at ”hensynene er afvejet” og at grundvandsinteresserne ”beskyttes bedst muligt”.

- Sådanne udtalelser åbner for muligheden for at acceptere en forurening, hvilket strider mod det grundlæggende princip, at i Danmark skal grundvandet kunne drikkes efter blot at være iltet og filtreret.

- Der er behov for politikere, der tager ansvar for de fremtidige generationers drikkevand – også når der skal besluttes anlæg af motorveje, fastslår Louise Faber.

Previous
Previous

Kommunal partistøtte til bestemt linjeføring er uden for rammerne

Next
Next

Støjplagede borgere er retsløse med nuværende planlov