Modstanden stiger – Aalborg siger nej til en motorvej over Egholm

Fra venstre Anders Wested fra Trafikalt Folkeparti, Louise Faber fra Borgerbevægelsen og Henrik Mørch fra Egholms Venner. Pressefoto: Borgerbevægelsen

Fra venstre Henrik Mørch fra Egholms Venner, Louise Faber fra Borgerbevægelsen og Anders Wested fra Trafikalt Folkeparti. Pressefoto: Borgerbevægelsen

Opbakning smuldrer til Danmarks dyreste motorvej. Ny meningsmåling afslører markant modstand mod en motorvej over Egholm.

Aalborgenserne foretrækker at udvide den nuværende E45-forbindelse over Limfjorden. Det viser en ny meningsmåling fra Jysk Analyse A/S på vegne af Borgerbevægelsen, Egholms Venner og Trafikalt Folkeparti.

Godt 60 procent af de adspurgte foretrækker at få udvidet den nuværende motorvej og tunnelforbindelse øst om Aalborg. Og ganske opsigtsvækkende har unge mellem 18-29 år i lige så høj grad som både de 30-39-årige og 40-49-årige taget stilling. Alle foretrækker en udvidet løsning øst om Aalborg.

Kun 28 procent af de adspurgte foretrækker en motorvej over Egholm, mens de resterende 13 procent ikke har taget stilling.

Bekymret for naturen
Det betyder, at opbakning til Danmarks dyreste motorvejsstrækning til 7,8 mia kroner synes at smuldre. Især er de adspurgte bekymrede for de truede dyrearter og udsigten til få inddraget natur med en 3. Limfjordsforbindelse over Egholm.

- Det er tydeligvis naturtabet, folk er mest bekymrede for. Borgerne har blik for værdien af at have et bynært grønt miljø i og omkring Limfjorden, siger formand for Borgerbevægelsen, advokat Louise Faber.  

Hun glæder sig over, at aalborgenserne er imod Egholmmotorvejen, men er bekymret over den politiske tavshed.

- Jeg synes, at det er bekymrende, at politikerne end ikke forsøger at argumentere sagligt for projektet. Vi hører kun floskler, og politikerne unddrager sig muligheden for at følge med udviklingen i den offentlige opinion og at erkende, at der ikke er opbakning til Egholmlinjen i befolkningen.

- Siden anlægsplanerne blev præsenteret, er modstanden mod projektet steget støt i befolkningen. I dag er modstanden næsten dobbelt så stor som dengang, siger Louise Faber.

- Det virker som om, at politikerne er ude af trit med, hvad borgerne lægger vægt på er vigtigt, og hvad de ønsker sig i fremtiden. Det er virkelig bekymrende.

Politikere ude af sync
Undersøgelsen er foretaget i perioden 28. juni til og med den 4. juli 2023 som telefoninterviews med et repræsentativt udsnit af 501 borgere i Aalborg Kommune.

Resultatet viser solid enighed blandt aalborgenserne om at udvide den eksisterende motorvej og tunnelforbindelse under Limfjorden, og det uagtet, om respondenten bor i nord, vest eller øst. Borgere fra både byens centrum og øst for den nuværende tunnelforbindelse foretrækker alle at udvide den nuværende E45.

Formand for foreningen Egholms Venner, Henrik Mørch, peger også på, at de lokale politikere synes at være ude af sync med befolkningen.

- Undersøgelsen viser, at politikerne slet ikke er i samklang med befolkningen.

- Resultatet afspejler klart en holdning i befolkningen om, at det er vigtigt at beskytte naturen, og at bevare Egholm som ø, pointerer Henrik Mørch.

Debat har oplyst borgerne
De seneste fire års konkrete debat om Limfjordsforbindelsen har fået flere til at forstå, at der findes et alternativ, som faktisk afvikler trafikken bedre, mener Anders Wested fra Trafikalt Folkeparti.

Han undrer sig over, at trafikministeren umiddelbart nægter at regne på en løsning, der ellers vil være en langt bedre forretning for staten.

- Det står nu soleklart, at en udvidelse af E45 er en økonomisk gevinst.

- Beregninger viser, at det østlige alternativ har en samfundsmæssig værdi, der er ca. 2 mia. kr. bedre end en forbindelse over Egholm, og at den slet ikke har samme ulemper i forhold til natur, støj og miljø og sundhed, fastslår Anders Wested.

Læs meningsmålingen fra Jyske Analyse A/S her

Previous
Previous

Se filmen: De skjulte konsekvenser. Egholmmotorvejen om Asbest

Next
Next

Borgerbevægelsen modtager aktivistpris for langvarig kamp