Hunde skal jage ynglende oddere fra Egholm for at sikre motorvej

»Uhørt strategi. Fatalt. Dyrplageri. Uansvarligt«, lyder reaktionerne på myndighedernes forslag om at hunde skal skræmme odderfamilierne væk fra Egholm og Lindholm Å. AI-foto: ac & Dall-E.

I bestræbelserne på at gennemføre planerne om en ny motorvej vest om Aalborg og over Egholm vil myndighederne nu sætte hunde ind for at skræmme ynglende oddere væk fra Egholm.
Formænd for Borgerbevægelsen, Egholms Venner og Danmarks Naturfredningsforening (DN), og naturvejleder er dybt chokerede.

»Uhørt strategi. Fatalt. Dyrplageri. Uansvarligt«, lyder reaktionerne.

Ifølge det fremlagte forslag til anlægslov for en ny motorvej vest om Aalborg og over Egholm skal de fredede odderfamilier på Egholm og ved Lindholm Å skræmmes væk af hunde og lyden af rovdyr, som odderen er bange for.

Forstyrrelserne skal sættes ind i maj og ”senest en uge inden anlægsarbejdets start skal der på digerne i området hver dag derfor luftes hunde”. De skal sikre, at odderne forlader deres huler.
Derudover skal hundene gerne “afgive afføring og urin i området”, står der i oplæg til anlægslov og i miljøkonsekvensrapporten for 2023.

Samtidig er det planen, at arbejdsområder nord for det potentielle yngleområde kan etableres i ugen op til anlægsarbejdet. Det vil afgive støj og skræmme odderne yderligere.

”Støjen skal i denne periode også foregå aften og morgen”, skriver myndighederne. Endelig skal der afspilles lyde hen over natten. Forstyrrelserne vil dermed skræmme odderne væk fra området, inden anlægsarbejdet igangsættes.

DN: Uhørt strategi

- Uhørt strategi, siger Thorkild Kjeldsen, formand for Regionssamarbejdet i Nordjylland for Danmarks Naturfredningsforening til Borgerbevægelsen.

Han finder ligeledes forslaget om at opsætte finmasket hegn mellem anlægsområdet og de omkringliggende naturområder for at undgå tilfældig indvandring af arter til anlægsområdet helt vildt.

- At man vil hegne øen ind, lyder helt vildt og vil ikke bare være en barriere for dyr i området, men vil også indskrænke dyrenes forplantning og forhindre gen-udveksling, siger han og pointerer, at Danmarks Naturfredningsforening er i gang med at udarbejde høringssvar mod motorvejsplanerne.

Uansvarlige forsøg

Også formand for Borgerbevægelsen, advokat Louise Faber finder fremgangsmåden uansvarlig.

- Det er nemlig ikke kun odderens ynglested, der er strengt beskyttet af EU-regler. Det er også forbudt at forstyrre odderen forsætligt, altså med vilje, siger Louise Faber.

Transportministerens forslag, om at Folketinget ligefrem skal vedtage en anlægslov, der i § 4 tillader, at odderne skræmmes, nærmest terroriseres så de flygter og stresses ganske meget, er uansvarligt.

- Det udgør i sig selv en alvorlig overtrædelse af EU-reglerne.  Det fremgår tilmed i miljøkonsekvensrapporten, at der ikke er videnskabeligt belæg for at metoderne overhovedet virker. Det er det rene gætværk, pointerer hun.

Dyrplageri

Henrik Mørch, formand for Egholms Venner er chokeret over myndighedernes forslag til tiltag for odderen.
- Jeg har aldrig læst noget lignende i nogen VVM gennem 20 år. Jeg er dybt chokeret.

- Odderen yngler hele året. Gennemføres dét at skræmme odderen væk fra sin boplads på den her måde kan de risikere at skræmme moren væk, og så ligger de små unger i hulerne og dør af sult.

- Det er fatalt og rendyrket dyrplageri, pointerer Henrik Mørch.

Dyrenes Beskyttelse

Også naturvejleder Esben Buch kalder forslaget ”dyrplageri af værste skuffe”.

- Odderen er en Bilag IV art og rødlistet som sårbart art. Odderen kan yngle året rundt, det er et fuldstændig absurd forslag, siger Esben Buch, der blandt andet på den baggrund har taget kontakt til Dyrenes Beskyttelse.

- Det har jeg gjort, fordi agter man at gennemføre tiltaget, må det være en overtrædelse af både dyreværnsloven og af de dyreetiske regler, fastslår han.

Foreningen Egholms Venner har i øvrigt netop klaget til EU, fordi de danske myndigheder tilsyneladende systematisk og uretmæssigt udlader at udpege Egholm som Natura 2000 beskyttet. Og dét selvom området, hvor motorvejen over Egholm tænkes ført igennem, opfylder alle ornitologiske og biologfaglige kriterier. 


Passage vedr. odderen findes i forslag til anlægslov § 4, der er kommenteret side 62 -63, afsnit 9.7.5.1.  Samme er gældende i Miljøkonsekvensvurderingen 2023, side 82 vedr. Egholm, side 91 vedr. Lindholm Å og afsnit 4.5.1, side 116, om skræmmemetoden.

Previous
Previous

Alligevel ingen ekstra støjskærme langs Egholmmotorvejen

Next
Next

Hvis du bor her, bliver du ramt - klik og tjek